miesenergiaa

Apostolinkyydillä eskariin

  • Liikenteessä liikkumisen raamien asettaminen on vanhempien vastuulla.
    Liikenteessä liikkumisen raamien asettaminen on vanhempien vastuulla.

 

Lasten koulumatkat esikoulusta alkaen puhuttavat vanhempia ja onkin tarpeen, että niihin suhtaudutaan kiinnostuksella. Kuntien käytössä oleva ”Koululiitu” piirtää rajaviivat sille, keitä kuljetetaan takseilla tai busseilla kouluun. Yhteiskunnan rakenteissa on maan hallituksen myötävaikutuksella kiinnitetty sekä huomiota että resursseja lasten liikunnan tukemiseen, josta yksi on ns. lähiliikuntapaikat, joita rakennetaan Ely-keskusten tuella alakoulujen yhteyteen. Se tuo välineitä motivoimaan koululaisten välituntiaktiviteetteja. 

Koulumatkat tarjoavat hyvän tilaisuuden hyötyliikunnalle. Esimerkiksi muutaman km:n kävely on hyvä juttu, kunhan sen voi tehdä turvallisesti. Me kävellään piltin kanssa eskariin n.3 km/ suunta ja sitä ennen ylitetään bussilla niin kunta kuin maakuntaraja. Tokihan kävely häntä rasittaa, mutta niin on tarkoituskin. Fyysisen tekemisen jälkeen päivän lounas tai ruoka kotona maistuu varmasti. Piltti onkin kertonut syöneensä paljon sellaistakin, mikä ei oikein kotona uppoa. Kävelymatka taittuu kivasti rupatellen ja luontoa seuraillen. Rospuuttokelien aikana voidaan mennä bussilla, joskin bussien yhteensopivuus aiheuttaa puolentunnin odottamisen, jonka voi hyvin käyttää liikkumiseen ja olla käyttämättä bussia. Pidän liikkumista tärkeänä ja hyötyliikuntaa kannattaa toteuttaa silloin kun ajankäyttö sen sallii.

Olen huomannut, että aamuinen liikunta ei ole ongelma, kunhan pitää huolen, että takana on asianmukainen aamiainen ja kymmenisen tuntia yöunta. Iltapäivän liikuntasessio tukee aikaista nukkumaanmenoa. Jokaiseen viikkoon tulee myös vastapainoa, hänen ollessa äitinsä luona, jolloin pääsee 5 minuutin kokonaismatkalla. Yhdessä tehty eskarimatka on aikuiselle myös laatuaikaa lapsen kanssa. Piltti menee vuoden päästä kouluun, joka on siinä vieressä ja eiköhän tällä sabluunalla mene seuraavatkin vuodet.

Käyttämämme kevyenliikenteenväylä on kulmakunnan ainoa ja siitä kulkevat samaan aikaan niin muut taapertajat, kuin pyörät ja mopoilijat. Lapsi oppii huomaamaan miten hänen on liikuttava, jotta se on turvallista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.